Kavárny, které rozhodně stojí za to navštívit

Eliška Bartošková, M2A

Jak už jste si možná stihli všichni povšimnout, vláda rozvolňuje a rozvolňuje. Znamená to navrácení zpět do starých kolejí? Řekla bych, že na to musíme ještě počkat. Kalendář ale už ukazuje měsíc červen. Já mám proto pro vás celkem 6 typů na méně známé podniky, které rozhodně stojí za to navštívit při letní procházce Prahou.

Bagel Lounge Prague

Slyšeli jste někdy slovo bagel? Takový slaný donut a hamburger v jednom, ale v mnohem zdravější verzi. Tato pochoutka pochází z Ameriky. Je jako dělaná pro vegetariány a vegany nebo zkrátka pro lidi, kteří si chtějí pochutnat a zároveň se stravovat zdravě. Bagel si můžete nabídnout k snídani, obědu, večeři, ale i k svačině. Volba už je jen na vás. Možnost si dopřávat jakýkoli pokrm z jejich nabídky uvnitř i venku, ale bez-covidové situace.

Adresa: Sokolovská 343/21, Karlín, hlavní ulice směrem z Florence do Karlína

Otevírací doba: PO – NE 8:00-19:00

Nabídka: Celou nabídku najdete na jejich instagramu ve výběrech. Mimo jejich domácích bagelů vám připraví také slanou/sladkou snídani. Dále také saláty, snacky či nějaké dortíky. Vegetariáni a vegani mají zde zelenou.

Ceny: 1 Bagel se pohybuje mezi 120-150 kč, záleží na typu. Ostatní ceny na jejich instagramu /webových stránkách v menu.

Dostupnost nyní: Zatím sezení venku, možnost objednávky na wolt / damejidlo.

web: florenc.bagellounge.cz                    Instagram: @bagellounge_prague

PROKOP coffee & croissants

 Milovníci croissantů už museli o téhle pekárně určitě slyšet. Jejich croissanty nejsou speciální jen kvůli své nadměrné velikosti, ale hlavně náplní uvnitř. Každý den si můžete pochutnat na obyčejných croissantech bez příchutě a také na zajímavých druzích např.: lesní ovoce, pistácie, vanilka, kokos, pomeranč, aj.

Adresa: Dlážděná 4, Nové Město, kousek od Masarykova nádraží

Otevírací doba: PO – NE 8:00-17:00

Nabídka: Každý den mají čerstvé croissanty, jak klasické, tak s příchutí. Vždy mají denní nabídku napsanou na svém instagramu na stories. Připraví vám také výbornou kávu.

POZOR! Sledujte jejich ig stories – možnost brzkého vyprodání croissantů, pak už pouze obyčejné, ale ty také stojí za ochutnání.

Dostupnost: Pouze take away. Objednávky online přes jejich dm’s na instagramu.

Instagram: @prokop_croissants

Café Chloé

V této kavárně si budete připadat jako ve Francii. Ohromí vás útulný vzhled kavárny, design jídla a kávy. Toto místo můžete znát nejspíše z instagramových účtů, a to pro jejich zeď, která je celá posetá umělými květinami. Není to ledajaká kavárna, mají i obchůdek se svými pochoutkami – granola, müsli, pražená káva, oříšky,… Pro přípravu nápojů a pokrmů používají ty nejlepší suroviny od lokálních dodavatelů. Za běžné situace Café Chloé nabízí vnitřní i venkovní posezení.

Adresa: Senovážné náměstí 21, Nové Město, kousek od Masarykova nádraží

Otevírací doba: PO – NE 9:30-20:00

Nabídka: Výborná káva s originálními tvary popisů, limonády, dortíky, moučníky, ale také saláty, smoothie bowls, sandwiche. Vegetariáni a vegani jsou zde vřele vítáni.

POZOR! Pro skvělý vzhled kavárny bývá často obsazeno. Možnost rezervace stolu.

Ceny: Dle webu tripadvisor.cz se ceny pohybují mezi 50-150 kč. Jedná se o ceny kávy i pokrmů dohromady.

Dostupnost nyní: Pouze take away.

web: cafechloeconcept.com       Instagram: @cafechloeprague

Puro Gelato

Pravé italské gelato v Praze. Ludmila Abrhám, zakladatelka této zmrzlinárny nemohla při svém pobytu v Itálii odolat chuti gelata. Po letech studia a prací v gastronomii se rozhodla otevřít 1. pobočku s gelatem v Praze. Tajemství úspěchu Puro Gelato spočívá v surovinách bez umělých přísad, čerstvosti, kvalitního mléka od českého farmáře a surovin od malých pěstitelů. Dále také dohled italského mistra cukráře Giuseppeho. Dopřejte si posezení s gelatem jak uvnitř, tak venku. Samozřejmě až cvoid odejde pryč.

Adresa: 4x v Praze – Výtoň, Vinohrady, Dejvická, Karlín

Otevírací doba: Každá pobočka má jinou otevírací dobu, která je ještě rozdělená na letní a zimní sezónu. Viz jejich webovky/instagram.

Nabídka: Gelato v mnoha příchutích, milkshaky, makronky, další dortíky a káva. Ke každému gelatu si můžete přidat toping / šlehačku. Vegetariáni a vegani mají zde zelenou.

Ceny: 1 porce gelata = 38 kč, 2 porce gelata = 70 kč, každá další + 25 kč.

Dostupnost nyní: Možnost sezení venku, také Gelato do mrazáku – kosik.cz, rohlik.cz, damejidlo.cz

web: purogelato.cz          Instagram: @purogelatopraha

Cinnabon

Jedinečná pekárna v ČR pečící skořicové rolky tzv. cinnamon rolls. Nápad vznikl u snu otce a syna upéct tu nejlepší skořicovou rolku na celém světě. Jejich sen se stal realitou. V prosinci 1985 se otevřela 1. pobočka v americké městě Seattle. Další pekárny jsou napříč USA a také více jak v 50 zemích po celém světě. Jejich tajemsví zraje až v indonéských pralesích – skořice Makara chutná zcela jinak, než na jakou jsme celý život zvyklí. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit.

Adresa: 2x v Praze – Galerie Harfa, Westfield Chodov

Otevírací doba: PO – NE 9:00-21:00

Nabídka: Skořicové rolky klasické, s čokoládou či s karamelem a ořechy. Dále vám připraví kávu i v ledové verzi. Ať už obyčejnou nebo s příchutí jako jejich skořicové rolky. V nabídce mají další ledové míchané nápoje. Menu na jejich webu i s cenami.

Ceny: Klasická Cinnabon za 85 kč, nenechte se odradit, je to porce jak hrom!

Dostupnost nyní: Take away, objednání na damejidlo.cz a wolt.cz.

web: cinnabon.cz               Instagram: @cinnabon_czsk

Knedlín

Plněné knedlíky patří spíše na venkov, nejlépe k babičce do kuchyně. Knedlín je má ale upravené přesně do města. Jsou rychle hotové, malinké, abyste jich mohli ochutnat co nejvíce. A tolik exotických příchutí! V jejich nabídce najdete 25 sladkých i slaných příchutí. Tvořené jsou z kvalitního bramborového těsta. Pochutnáte si i na sladkých či slaných dresincích.

Adresa:

Otevírací doba: PO – SO 9:00-20:00        NE 10:00-20:00

Nabídka: Sladké/slané plněné knedlíky jako od babičky! Mají až 25 příchutí, ke každému sladký/slaný dresink. Nabízejí také kávu, čaj, nealkoholicko a alkoholocké nápoje.

Ceny: Jeden plněný knedlík se pohybuje mezi 49-59 kč. Opět celý ceník najdete na jejich webu.

Dostupnost nyní: Pouze take away. Možnost objednání až k vám domů – wolt.cz, damejidlo.cz a bolt.cz.

web: knedlin.cz   Instagram: @knedlincz