Předávání Oskarů

Autor: Vanessa Kučerová, M1A

Jako každý rok jsme v našich televizích, ve všech médiích, nebo na sociálních sítích mohli postřehnou, že v Kalifornském Dolby Theatre se konal 92. ročník předávání Oskarů, které měla, jako každoročně, na starost Akademie filmového umění a věd. Jedinečný večer, na který se všichni fanoušci filmů, kritici i tvůrci celý rok těšili, se uskutečnil v noci z 9. na 10. 2. 2020. Stejně jako minulý rok se celé předávání obešlo bez moderátora. Mezi asi největší překvapení večera patřil jihokorejský dramatický film Parazit, který měl mnoho nominací, a nakonec získal dokonce cenu za nejlepší film roku, což mnoho lidí překvapilo. Parazit však nezapůsobil jen v této kategorii, proměnil i nominace na nejlepší cizojazyčný film a nejlepšího režiséra. Jeho režiséři Pong Čun-ho a Han Jin-won vyhráli také v kategorii nejlepší původní scénář. Tento film sleduje chudou čtyřčlennou rodinu, která se rozhodne proniknout do bohaté domácnosti byznysmena Parka.

Další velice úspěšný film, který měl mnoho nominací a nakonec získal 3 zlaté Oskary, byl film 1917. Jedná se o britsko-americký válečný film z doby za první světové války režírovaný Samem Mendesem. V Česku bude mít film premiéru 27.února 2020, takže se fanoušci válečných filmů mají na co těšit.

Dalším překvapením byla studentka pražské FAMU Darja Kaščejeva, která vytvořila krátké loutkové drama jménem Dcera a dostala se s ním do nominace na cenu za nejlepší krátkometrážní animovaný film. Film však nominaci neproměnil. Cenu získal film Hair Love od režisérky Matthew A. Cherry.

Celkově nejvíce nominací získal film Joker od režiséra Todda Phillipse, který si získal vekou popularitu u mnoha fanoušků. Přestože nevyhrál cenu za nejlepší film, jeho hlavní postava Arthur Fleck, neboli Joker, kterého hrál Joaquin Pheonix, kterého můžeme znát například z filmu Gladiátor, si vysloužila cenu za nejlepšího herce v hlavní roli.

Velkou radost z vítězství měl také světově známý herec Bratt Pitt, který se získal cenu za nejlepšího herce ve vedlejší roli ve filmu Tenkrát v Holywoodu.

Tento večer byl pro všechny velkým překvapením, ale také plné očekávání, tak uvidíme, co nás překvapí příští rok.