FutEUre food

Ilustrace: Robyn Majerová

Magdalena Středová, M2A

Jídlo. Bez něj se neobejdeme. V roce 2050 bude podle odhadů na naší planetě žít 10 miliard lidí. Ti všichni potřebují jíst. Budou však potraviny stačit pro všechny? Půjde kvůli klimatické změně ještě vůbec něco pěstovat? Naruší všeobecný nedostatek naše návyky a kulturu?

Tyto otázky si pokládají a snaží se zodpovídat lidé z projektu FutEUre food. Ten propojuje 4 evropské střední školy, včetně té naší, to celé pod záštitou Erasmus+. FutEUre food nabízí kromě různých online setkání a workshopů i 5 výměnných vědeckých týdnů, každý s jiným zaměřením. Středoškoláci a středoškolačky z České republiky, Nizozemska, Španělska a Švédska v dané zemi navštíví lokální střední školu, kde se baví nejen s učiteli a učitelkami, ale i s vysokoškolskými studenty a studentkami. Tématem je udržitelnost, veganství, budoucnost jídla a jeho pěstování nebo například geneticky modifikované potraviny. Formou diskusí, prezentací, debat, videí či her se účastníci a účastnice dozvídají spoustu nových informací. Na konci týdne své nově získané znalosti odprezentují žákům a žačkám základních škol. Projekt tedy není jen mezinárodní, ale propojuje i všechny tři vzdělávací stupně.

Lidé z naší školy se zatím zúčastnili vědeckého týdnu v Nizozemsku s tématem „Protein transition“. „Bydleli jsme v rodinách, byli jsme rozděleni na mezinárodní skupiny, jejichž výstupem měl být článek do online magazínu. Projekt mi přinesl hrozně moc. Nejen nová přátelství a zkušenosti, ale i jiný pohled na svět.“  Sdělila mi studentka naší školy, která se projektu účastní.

Detaily o něm naleznete na webu futeurefood.eu. V naší škole ho mají na starosti paní učitelky Bílá, Flašíková a Müllerová.