Kratochvílovy Fotoeseje

Kratochvílovy Fotoeseje

Autor: Tereza Schützová, M2A

Po prvním nouzovém stavu se pomalu začaly znovu rozebíhat kulturní akce a otvírat výstavy. V minulých měsících bylo možné navštívit např. výstavu Fotoeseje Antonína Kratochvíla probíhající od 12. 6. do 18. 10. 2020 v Domě U Kamenného zvonu, který je sám o sobě architektonický skvost.

Antonín Kratochvíl (narozen 1947) v roce 1967 emigroval z Československa a následně začal fotit pro noviny a magazíny v USA. Později se začal specializovat na válečnou fotografii, a tak vzniklo spoustu snímků zachycujících humanitární problémy, válečné konflikty nebo kruté totalitní režimy.

Kratochvíl fotil např. válkou zdevastovaný Irák, Srí lanku zasaženou vlnou tsunami, venezuelskou věznici El Dorado a humanitární problémy nejchudších afrických zemí. V Zambii nebo Zimbabwe se setkával s lidmi nakaženými AIDS a jeho fotky dopomohly k získání léků lidem, kteří si nemohou žádné dovolit.

Protože se jedná především o zachycení lidských příběhů v nelidských podmínkách, fotografie působí úzkostlivým dojmem, bolestí a strádáním. Z každé jde vyčíst něco, co ji samotnou zdaleka přesahuje. To, co na nich upoutá nejvíce je upřímnost, se kterou zachycují všechno tak jak to je, bez přetvářky a aranžmá.

K vidění byly fotky z více jak třiceti různých zemí celého světa, to ale není zdaleka vše. Kratochvíl nafotil také mnoho portrétů slavných osobností hudebního a hereckého průmyslu, mezi nimi byli i David Bowie, Bob Dylan, Keith Richards nebo známý Willem Dafoe. Díky nim měla výstava o něco méně tísnivý dojem a ve všech směrech rozhodně stála za to. Co se týká výtvarného umění a výstav, tak to nejlepší nás na podzim ještě čeká.

About Us

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean ac lorem pretium, laoreet enim at, malesuada elit.

Recent Posts

Tags

Zatím zde není žádný obsah k zobrazení.

Social Links