Vliv životního prostředí na člověka

Vliv životního prostředí na člověka

Autor: Eliška Šturmová, M1A

V dnešní době často slýcháme spíše o tom, jaký má člověk vliv na životní prostředí. Ale jelikož si myslím, že většina z vás je již dávno obeznámena s problémy, jako jsou plasty, odpady apod. Tak to pojďme vzít z druhé strany mince a zamyslet se spíše nad tím, jak naopak, dnešní životní prostředí ovlivňuje nás lidstvo.

Už jen to, že se neustále staví nové budovy či obchodní centra místo sázení nových lesů o nás něco vypovídá. Člověk je zkrátka tvor společenský, takže i když si to někteří z nás třeba nechtějí přiznat, my se bez občasného kontaktu s lidmi neobejdeme. Proto také ty nové budovy a obchodní centra člověk potřebuje mít. Ten jakýsi civilizační pocit ruchu okolo sebe, pocit, že není sám a že se neustále kolem něj něco děje. A to i navzdory špatnému ovzduší a neustálému hluku.
Možná se jakožto lidstvo bojíme spadnout do samoty, či bodu, kdy zjistíme, že svět je pro nás už nudný. Být v nějaké primitivní rutině, a proto vymýšlíme další a další možnosti, jak svět udělat zajímavějším a zábavnějším. Tím pádem ale krademe čím dál více z obyčejného přirozeného prostředí.
Zároveň však i rádi jezdíme na dovolené na odlehlé chaty obklopené přírodou, čerstvým vzduchem a především tichem. Rádi utíkáme od hlučné dopravy, smogu a neustálého pohybu lidí na klidná místa, kde máme vlastně konečně čas se na chvíli zastavit, vyčistit si hlavu a popřemýšlet.
Avšak i přesto, že příroda nám dává ticho a pocit klidu, máme opět potřebu se vracet zpět do centra lidského dění a stavět další a další objekty pro naše rozptýlení a více znečišťovat životní prostředí.
Světová zdravotnická organizace dokonce uvedla, že „znečištění životního prostředí v evropském regionu způsobuje až 19% onemocnění. Pouze v důsledku znečištění ovzduší polétavým prachem v Evropě zemře předčasně asi 280 tisíc lidí.“

Je to vlastně docela smutné, jen přihlížet tomu, jak pomalu ale jistě ničíme naše přírodní životní prostředí a s ním zároveň i ničíme tak trochu sami sebe. Ale přece jen, kdo třeba viděl New York nebo Tokio, asi uzná, že někdy to ničení za to asi i stojí.
Ten pocit civilizovanosti je k nezaplacení.
Zkrátka prostředí okolo nás je opravdu jedna z hlavních věcí, která nás ovlivňuje a navždy ovlivňovat bude, proto by bylo dobré si včas uvědomit, jak moc je pro nás důležité.  

About Us

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean ac lorem pretium, laoreet enim at, malesuada elit.

Recent Posts

Tags

Zatím zde není žádný obsah k zobrazení.

Social Links