Vliv životního prostředí na člověka

Autor: Eliška Šturmová, M1A

V dnešní době často slýcháme spíše o tom, jaký má člověk vliv na životní prostředí. Ale jelikož si myslím, že většina z vás je již dávno obeznámena s problémy, jako jsou plasty, odpady apod. Tak to pojďme vzít z druhé strany mince a zamyslet se spíše nad tím, jak naopak, dnešní životní prostředí ovlivňuje nás lidstvo.

Už jen to, že se neustále staví nové budovy či obchodní centra místo sázení nových lesů o nás něco vypovídá. Člověk je zkrátka tvor společenský, takže i když si to někteří z nás třeba nechtějí přiznat, my se bez občasného kontaktu s lidmi neobejdeme. Proto také ty nové budovy a obchodní centra člověk potřebuje mít. Ten jakýsi civilizační pocit ruchu okolo sebe, pocit, že není sám a že se neustále kolem něj něco děje. A to i navzdory špatnému ovzduší a neustálému hluku.
Možná se jakožto lidstvo bojíme spadnout do samoty, či bodu, kdy zjistíme, že svět je pro nás už nudný. Být v nějaké primitivní rutině, a proto vymýšlíme další a další možnosti, jak svět udělat zajímavějším a zábavnějším. Tím pádem ale krademe čím dál více z obyčejného přirozeného prostředí.
Zároveň však i rádi jezdíme na dovolené na odlehlé chaty obklopené přírodou, čerstvým vzduchem a především tichem. Rádi utíkáme od hlučné dopravy, smogu a neustálého pohybu lidí na klidná místa, kde máme vlastně konečně čas se na chvíli zastavit, vyčistit si hlavu a popřemýšlet.
Avšak i přesto, že příroda nám dává ticho a pocit klidu, máme opět potřebu se vracet zpět do centra lidského dění a stavět další a další objekty pro naše rozptýlení a více znečišťovat životní prostředí.
Světová zdravotnická organizace dokonce uvedla, že „znečištění životního prostředí v evropském regionu způsobuje až 19% onemocnění. Pouze v důsledku znečištění ovzduší polétavým prachem v Evropě zemře předčasně asi 280 tisíc lidí.“

Je to vlastně docela smutné, jen přihlížet tomu, jak pomalu ale jistě ničíme naše přírodní životní prostředí a s ním zároveň i ničíme tak trochu sami sebe. Ale přece jen, kdo třeba viděl New York nebo Tokio, asi uzná, že někdy to ničení za to asi i stojí.
Ten pocit civilizovanosti je k nezaplacení.
Zkrátka prostředí okolo nás je opravdu jedna z hlavních věcí, která nás ovlivňuje a navždy ovlivňovat bude, proto by bylo dobré si včas uvědomit, jak moc je pro nás důležité.