SPACE is the place

Talentovaní lidé jsou všude kolem nás, ale ne vždy mají vhodné podmínky pro to, aby o sobě dali vědět světu. Rozhodl se jim pomoct Džalal Nazarov, když v minulém roce odstartoval projekt SPACE. Jde o studio, kde mohou zatím převážně zpěváci bezplatně předvést svoji tvorbu. Portfolio talentů by však pan Nazarov chtěl do budoucna rozšířit. O dalších plánech i o začátcích studia jsme si popovídali v rozhovoru.

Anna Krupková

Jak vznikl nápad vytvořit takový projekt?

Vzniklo to tak, že miluji hudbu a filmy. Tak nějak jsem se občas objevil i před kamerou na komparzu, ale postupem času mě více začalo bavit stát spíše za ní. Pak jsme měli na škole soutěž Raise Your Voice, kde bylo spoustu lidí, u kterých jsem si říkal, proč někde nevystupují. To byl rok 2018, kdy mi to začalo tak nějak vrtat hlavou, že bych jim pomohl, ale vypustil jsem to. Za rok jsem se k tomu vrátil, to jsme točili videoklip pro Deboru Jelínkovou. A to jsem začal přemýšlet, že vytvořím nějakou platformu, kam by chodili začínající umělci a všechno by se to vydávalo pod jedním názvem. Více umělců = více diváků. Pak jsem dostal příležitost mít prostory u jedné nadace, což jsem využil.

A jak vůbec vznikl název SPACE?

Když jsem s tím začínal, tak název byl Nazarov Prod., ale jak se to vše kupilo, tak jsem nechtěl, aby to vyznělo “egoisticky,” a chtěl jsem název pro to samotné studio, pro ten konkrétní projekt. Z ničeho nic mě napadlo space které jsem si následně spojil se space is the place. Tím myslím, že SPACE je místo, kam člověk přijde, zahraje, ukáže se a nejlépe se i zviditelní. Nazarov Prod. zůstává, jelikož je to produkce toho studia a také hlavní a jediný „sponzor“.

A jak pak probíhaly přípravy před finálním výsledkem?

Na jaře 2020 jsem dostal prostory, pak jsem tři nebo čtyři měsíce nic nedělal, tak jsem si řekl, že je čas začít. Takže malování, vybavení, rozmyslet se, jak to tam bude vůbec vypadat. To taky trvalo pár měsíců. V říjnu to bylo už hotové a já jsem si na svůj Instagram a Instagram SPACU dal, že hledám začínající zpěváky, jestli někoho někdo nezná. Věděl jsem, že určitě přijde Debora a mám pocit, že mi pak dohodila i další dva. A v první den spuštění jsme měli ve studiu čtyři hudebníky.

Jaký jste z toho měl pocit, když jste poprvé dotočili?

Úplně báječný. Byl tam se mnou Vito, který mi se vším od začátku pomáhá a první den tam byl i Matěj Kraus. Ten nám dělal video ze zákulisí a také nám tam pomáhal. Jenom mě mrzí, že to bylo vše ve spěchu, bylo to hrozně rychlé a ještě jsem musel na vše dávat pozor. Jinak jsme byli nadšení, že to má smysl.

Jaké byly ohlasy?

Po prvních dvou videích jsme měli obrovské ohlasy. Bella měla přes 300 liků na fotce, 10 000 zhlédnutí. Dnes už jsou zase větší, píšou nám lidi, jak nás podporují. Minulý týden jsem spustil webovky a za ten den jsem měl asi osm vyplněných formulářů, že chtějí přijít zazpívat a k tomu ještě něco na Instagramu.

Mohl byste nám prozradit jméno někoho známějšího s kým plánujete spolupracovat?

Někdo známější? Jsem domluvený se dvěma známějšími zpěvačkami. Teď mám vydaných 15 videí a mám v plánu projekt s číslem 20 na větší úrovni. Nechte se překvapit.

Jaké máte plány do budoucna s projektem?

Teď jsme změnili design. V plánu mám spolupráci s oděvní značkou a plánuji kampaň na HitHitu.

Nepřemýšlel jste, že byste koncept rozšířil například o nahrávací studio, nebo něco podobného?

Ne, plánuji spíše koncerty, ale takové underground. Ty už mám předběžně domluvené, takže jakmile to situace dovolí, můžete se těšit na pořádnou nálož hudby. Co se týče nahrávání, to asi ne. Spíše to zůstane u tohohle. Rozšíření bude určitě o další umělce. Zpěváci budou ta primární část, ale budou tam i malíři, producenti, kreativci, ale ti budou na webu. Zatím je to jen hrubý plán.

Jak dlouho trvá natočení a vydání session jednoho zpěváka?

Snažíme se za den stihnout maximálně čtyři, aby to vyšlo finančně a dávalo smysl. Od nahrání to posílám svému producentovi, a i když by to mohlo vyjít rovnou druhý den, tak to může trvat i dva týdny.

Máte nějakou vtipnou nebo zajímavou historku z vydávání sessions?

Určitě ano, ale nevím jestli si na nějakou teď vzpomenu. Tak rozhodně nás zlobila technika a nevěděl jsem si rady, co s tím. První session byla s Deborou, která hrála na klávesy, ale hudba se nechtěla nahrát. Kdyby tam nebyla kapela, která měla jít jako další na řadu a jeden člen by mi s tím nepomohl, tak tam sedíme ještě dnes.

S jakou technikou jste uměl, když jste projekt rozjížděl?

Uměl jsem pouze s kamerou a ještě k tomu žádné extra umění. Musel jsem se naučit pořádně v Adobe programech jako je Audition nebo třeba Garage Band.

Tak že vám ten projekt dal hodně zkušeností?

To určitě. Třeba teď mám střih v Premiéře víc v malíčku než dříve, takže samozřejmě to jde všechno rychleji.

Naopak vzal vám ten projekt něco?

Bere mi to čas, ale do toho jsem s tím šel. Myslím, že úspěch a značka SPACE už nespočívá v tom jestli, ale kdy.

Pro koho je projekt určený, kdo se může zapojit?

Zatím všichni, co mají vlastní písničku. To znamená, že neděláme covery, i když to ze začátku chtěla spousta lidí.

Je za tím nějaký důvod, proč nechcete dělat covery?

Asi aby to bylo originální. Je to originální tvorba v originálním prostředí.

Nemyslíte, že by covery mohly přilákat další diváky?

To jste další, kdo mi to říká. Asi ano, ale stojím si za svým a zatím to chci takhle nechat.

Kde vás můžeme najít?

Tak o Instagramu většina už ví – @nazarovprod, dál Youtube – Nazarov prod. Webovky – www.spaceistheplace.cz.