Studentky a studenti opět v ulicích bojují za klima

Magdalena Středová, M2A

V pátek 24. září pořádalo hnutí Fridays for Future mezinárodní stávku za klima. Pod heslem „teď nebo nikdy“ vyšly do ulic tisíce nejen studentek a studentů jak v Praze, Brně, Ostravě, Teplicích, Slavičíně a Frýdlantu, tak ve městech po celém světě.

Přes dva tisíce stávkujících se sešlo na Malostranském náměstí přesně za minutu dvanáct. Tento symbolický čas byl zvolen, aby ukázal politické scéně v České republice, že na řešení klimatu je pozdě. Po oficiálním zahájení pronesly svůj proslov mluvčí Fridays for future Klára Bělíčková a Stela Joudal, v němž si stěžovaly na nečinnost dospělých v oblasti klimatu. Svou první stávku organizovaly ve svých 13 letech. Od toho okamžiku uběhly 2 roky, vláda však svůj postoj nezměnila a situace v České republice je stále stejná. Následně promluvili lidé jako bývalý ministr životního prostředí Bedřich Moldan nebo ředitelka Greenpeace CZ Zahide Senterzi. První část stávky ukončil taktéž mluvčí Fridays for future Petr Doubravský apelem, aby se lidé zamysleli a šli volit, protože tyto volby musí být o klimatu. Zároveň také poděkoval organizátorům a organizátorkám stávky. Poté se dav vydal průvodem přes centrum Prahy. Po cestě se křičela hesla jako „Uhlí patří pod zem!“, „Co zachrání svět, 1,5!“ či „Kdo, když ne my, kdy, když ne teď!“ S nápaditými transparenty hlásajícími například „Zničme patriarchát, ne planetu!“, „Za sněhuláky!“ nebo „Naše budoucnost ve vašich rukou“ stávkující prošli přes Klárov, Staroměstské a Václavské náměstí, Karlův most až zpět na Malostranské náměstí. Tam po zaznění posledních děkovných slov stávka oficiálně skončila. Zúčastnění poté mohli ještě zůstat a poslechnout si hudební vystoupení nebo slam poetry, k dispozici bylo také malé občerstvení.

Tento protest byl první pořádaný od začátku koronavirové pandemie a měl velký mediální dosah. Zároveň je součástí volební kampaně, kterou Fridays for future zahájilo v červnu tohoto roku. Nynější vláda v řešení klimatické krize selhala, je nutné, aby vláda nadcházející podnikla okamžité nutné kroky k jejímu řešení. Studenti a studentky, kteří svůj volební hlas zatím nemají, svou úlohu splnili. Znovu svou nepřítomností ve škole ukázali, že jim životní prostředí není jedno. Teď je řada na těch, kteří již volit mohou. Volte pro klima, volte tak, aby měly příští generace budoucnost.

Bližší informace o činnosti Fridays for future a požadavky na budoucí vládu najdete na webu fridaysforfuture.cz nebo zaklima.cz