Typy na knihy – leden 2022

Adéla Sklenářová, M3A

Mýtonoši

Autor: Tracy Deonn

Nakladatelství, rok vydání: CooBoo, 2021

Hodnocení na databázi knih: 90 %

Počet stran: 584

Děj: Hlavní hrdinka Bree se po smrti své matky rozhodne začít nový život tím, že začne studovat na Severokarolínské univerzitě. Na jednom z večírků je ale svědkem útoku démona a při pokusu o vymazání svých myšlenek zjistí, že si stále vše pamatuje a kouzlo zapomnění na ni nefunguje. Dostává se díky tomu do tajného spolku mýtonošů, kde poznává sebe samu a zjišťuje okolnosti smrti své matky.

Jedná se o první díl série, která by měla mít tři díly, druhý má v zahraničí zatím zveřejněnou obálku a knížka by v originálu měla vycházet tento rok.

Pokud si už teď říkáte, že je toho nějak moc, tak vás uklidním, v knížce je toho ještě mnohem víc. Naštěstí autorka píše tak, že je vše krásně vysvětleno a vy nemáte problém se v ději, novém světě, postavách nebo zvratech zorientovat.

Abych tedy vysvětlila to, že je toho v knížce ještě více. Nejenže tu máme postupné odhalování smrti matky, hlavní hrdinka chodí na vysokou školu a zároveň se snaží zorientovat v novém světě. Ke všemu tomu je Bree Afroameričanka, takže po celou dobu knížky sledujeme to, jak se do ní náhodní lidé naváží jen kvůli tomu, že má jinou barvu pleti. Bree nám hezky vysvětluje, co jí na tom vadí. Čím častější tyto urážky byly, tím více se ve mně samotné vařila krev.

Dalším tématem jsou Artušovské legendy. Pokud si teď myslíte, že to nemůže dohromady fungovat, omyl, autorka to umí skvěle propojit. Já sama v dění Artušovských legend nijak zběhlá nejsem, ale to vůbec nevadilo. Neměla jsem problém se zorientovat v tom, kdo je kdo, ve všem jsem se krásně vyznala. Bavily mě jednotlivé odkazy na legendy, bavily mě postavy a pokud knížku budete číst, rozhodně se vám bude hodit přehled postav, který najdete na konci knížky. Já jsem neměla potřebu do něj koukat, ale bylo příjemné, že v knížce něco takového bylo.

Dost se mi líbil celkový vývoj postav, ať už Bree, její kamarádky, hlavních mužských hrdinů či jiných vedlejších postav. Všechny jsem si oblíbila a zapomenout nemohu ani na skvělou romantickou linku. Ta byla velmi lehká, nenásilná, pomalá a já si užívala každou chvilku, kdy spolu hrdinové mluvili. Modlila jsem se za ně a moc jsem jim držela palce.

V knížce je zastoupena v malé míře i LGBT linka, která byla do celého kontextu vložena též velmi nenásilně a nebyla jako pěst na oko. Vše bylo přirozené a autorka mě celým dějem dokázala krásně provést.

I přes to, že jsou Mýtonoši dost stránkově vydatná knížka, jsem se ani na jedné stránce nenudila. Na čtení knížky jsem se těšila, chtěla jsem se k ní vracet a nemohla jsem se už od začátku odtrhnout. Pořád se něco dělo a já byla neustále v pozoru a napjatá, jaké překvapení si pro mě autorka vymyslela tentokrát. Nepřišlo mi, že by za celou dobu bylo v knížce hluché místo.

Jedinou výtkou by mohlo být to, že jsem odhadla velký závěrečný zvrat dřív, než se stal, tudíž jsem z něho poté nebyla tak odvařená a výsledné překvapení se tím pádem o značnou míru zmenšilo, což mě mrzelo. Chápu ale, že to je čistě můj problém a většina čtenářů se s ním nebude ztotožňovat.

Za sebe bych vám Mýtonoše moc a moc chtěla doporučit. Ať už jste holka, kluk, nebo se identifikujete jakkoli jinak, dejte Mýtonošům šanci. Jedná se o velmi promyšlené fantasy, které vás strhne, a jediné, co budete chtít při jeho čtení dělat, je pokračovat ve čtení.