Nejbohatší fotbalový klub zbrojí na záchranářskou bitvu

Autor: Marek Hammami

Tradice. Respekt. Fanoušci. Značka. Tohle všechno se vám může vybavit, pokud před vámi někdo zmíní Newcastle United FC. Už 129 let trvající historie týmu, který v posledních letech spíše kolísá mezi prestižní Premier League a druhou anglickou ligou, opět visí na vlásku. Po polovině sezony se „Straky“, jak se klubu ze severu Anglie přezdívá, potácí na velmi slabé 19. pozici, a to s pouhopouhým ziskem jedenácti bodů v devatenácti střetnutích.

Trpělivost velmi náročných fanoušků vůči bývalému vedení dospěla po dlouhých čtrnácti letech konce. Vymodlený odchod Mikea Ashleyho, který klub mezi lety 2007-2021 vedl, konečně nadešel. Otazníky však vznáší jeho nástupce. Osmdesát procent akcií klubu má nově ve své moci saudskoarabský investiční fond, který je přímo napojen na korunního prince Mohammeda Bin-Salmána, jehož postava je v současném světě přinejmenším kontroverzní. Jeho společenství operuje s kapitálem okolo 500 miliard amerických dolarů. Po převzetí klubu se tak Newcastle stal nejbohatším fotbalovým týmem na světě. Výsledkovou explozi ovšem získaný zůstatek na kontě zatím nepřinesl. Jediná výhra z devatenácti dosud odehraných mačů, k tomu osm remíz a deset porážek, taková je bilance mužstva, kterému od loňského listopadu šéfuje energický kouč Eddie Howe. Právě čtyřiačtyřicetiletý manažer byl prvním vážnějším zásahem saudského vedení do chodu klubu.

Okamžitě po jeho příchodu se začaly rojit přestupové spekulace. Haaland, Mbappé, Griezmann a další hvězdy světového fotbalu najednou byly ve finančních možnostech Newcastlu, který v loňské sezoně došel na vcelku uspokojivé 13. místo na pásce Premier League. Realita je ovšem diametrálně odlišná. S klubem, který se topí v záchranářské bitvě až po uši, je nyní nejčastěji spojován zraněními sužovaný křídelník Barcelony Ousmane Dembelé nebo problémový góly nestřílející Gaboňan Pierre-Emerick Aubameyang. Příchod čtyřiadvacetiletého Francouze by sice rozšířil možnosti rotace kouče Howea, nicméně velkým otazníkem zůstává přechod do fyzičtější a silovější soutěže, a to i s přihlédnutím na to, že Dembelé v Katalánsku prakticky neopustil marodku. Zato pro Aubameyanga jsou tyto spekulace možná poslední šancí restartovat kariéru ve velkém fotbale. Dvaatřicetiletý rodák z francouzského Lavalu platil do loňské sezony za postrach obran. V posledních dvou letech jeho střelecký prach vyschl. Nepomohly mu ani skandály, po kterých byl ve svém současném klubu, Arsenalu, zbaven kapitánské pásky a několikrát vyřazen ze sestavy. Odchod na sever Anglie může být ideální šancí na comeback do jeho staré formy.

Velký zájem měl Newcastle také o anglického reprezentanta Kierana Trippiera, krajního beka, který je znám svou vytříbenou kopací technikou. Ten by, dle informací zahraničních médií, měl být již jistou posilou zadních řad. Přestup z Atlética Madrid měl vyjít na 12 milionů euro a jednatřicetiletý zadák si tak údajně přijde na gáži okolo 150 tisíc liber týdně. To by z něj dělalo historicky nejlépe placeného hráče v černobílém dresu. 

Jestli je Trippier prvním krokem k záchraně tradičního klubu, ukáže až čas. Pokud ovšem u rodáka z Bury zimní snažení na přestupovém trhu skončí, bude z Newcastlu zřejmě nejbohatší druholigový celek v historii fotbalu. A to by, i s přihlédnutím na fantastickou fanouškovskou základnu, byla přinejmenším velká škoda.